Sidor

onsdag 25 maj 2016

Ske pris!

Kristina Sandberg och Mirja Unge har fått Doblougska priset av Svenska Akademien!
Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall. Hon debuterade 1997 och har skrivit en rad romaner och mottagit flera litterära priser. Hennes stora publik- och kritikgenombrott kom med utgivningen av trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik som inleddes 2010 med  Att föda ett barn. 2012 kom Sörja för de sina och den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014.


Jag älskar böckerna om Maj och har skrivit lite om dem i bloggen.

Mirja Unge är född 1973 och har det senaste decenniet klivit fram som en av sin generations främsta dramatiker. Hon har hyllats för sin särpräglade berättarstil och fått flera prestigefyllda priser för sina böcker. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, och har sedan dess givit ut romanerna Järnnätter och Motsols samt novellsamlingen Brorsan är mätt. I Var är alla samlas fem pjäser från 2005 till 2014:Var är alla, Mariella, Klaras resa, Man är väl fri, Johanna.
Jag såg Johanna på Dramaten, en fantastisk pjäs, och var med i ett kortvarigt försök med Tweet Seat som jag skrivit om i bloggen.
Doblougska priset instiftades 1944, "för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning", och delas ut av Svenska Akademien.


Inlägg 86/100 i utmaningen #blogg100

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar