Sidor

tisdag 10 maj 2016

Författarfrukost på Natur och Kultur

Författarfrukost på Natur och Kultur betyder gofika och inspiration... och en fantastisk utsikt över Humlegården och ännu längre! :-)


Idag fick vi lyssna till fem författare, sinsemellan mycket olika, i samtal med Yukiko Duke.


Först ut var Lena Ackebo med Världens vackraste man.

Systrarna Mona, pensionerad lärare, och Barbro, hemmafru, har inte mycket gemensamt trots att de vuxit upp i samma familj. Mona är präglad av mörka minnen, Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. När Barbro föreslår att de ska åka på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre följer Mona ytterst motvilligt med. Resan får oanade konsekvenser. Mellan dem kommer nämligen Världens Vackraste Man, en ytterst charmerande engelsman som är ägare till Albert’s Hall, som tar Mona med storm och gör Barbro mycket misstänksam. Efter veckan på Mallorca är inte mycket sig likt i systrarnas liv.
En lättläst och fångande bok som snart får en uppföljare som är mörkare i tonen.


Sedan Herbariet av Elin Unnes


Vissa växter går att glufsa i sig, andra är nyttiga i måttliga mängder och ett par stycken kan bota ett sjukt hjärta eller stoppa ett friskt, med bara några milligrams skillnad.
Herbariet är en vetenskapssagobok och odlingsmanual om läkeväxter från slingerkrasse och salvia till mjöldryga och malört. En bok som reder ut både hur man utvinner hydrolat ur lavendelblommor, hur man gör egen absint, och huruvida växter kan se, höra och läsa dina tankar.
Ett gäng pressade favoritväxter och alla de infusioner, macerationer och sprittinkturer som gör deras magi tillgänglig för människan. För som de flesta örtodlare redan vet: Den enes medicin är den andres cocktail.
Och hur är det nu med alla växter omkring oss, hör de allt vi tänker?
Det går också absolut att fundera på om det kanske är så att vi alla är rätt växtaktiga...


Jag var precis som du av Negra Efendic


Jag var precis som du är en personlig berättelse om ett barns väg från tryggheten i byn till ett liv långt borta. Det är en resa förbi vägspärrar och beväpnade män, där en svettig barnhand håller hårt i 50 skrynkliga tyska D-mark. Det är ett liv av väntan, oro och matpaket från Röda korset. Och till sist en lång bussresa till ett land i norr, där alla äter knäckebröd och där man ändå inte ska stanna. Eller?


Hur är det att komma som främling till ett land där så många inte vill ha en där? Hur är det att förväntas bli något annat mänsklig i väntan på tillåtelse att få fortsätta sitt liv? En berättelse om hur det kan vara i världen, en värld som


Vattnet drar av Madeleine Bäck


Så blir handen iskall. Ytan slutar bölja. Den ändrar mönster. Sipprar fram och upp över hans hand som mjuka istappar. Viktor är för fascinerad för att kunna röra sig. Han ser hur ytan böjer sig och trevar som långa ormar kring hans arm. Trevar över hans hud. Det är vått och bedövande kallt. Och så ser han naglarna.
Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Har det något med den illegala sprithandeln att göra? Eller stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka? Något har förändrats i bygden under den här helvetesvarma sommaren. Det känns i själva luften. Som ett elektriskt stråk av begär och desperation. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen.


Vattnet drar är första delen i en trilogi om en bygd som slits isär och som plågas av ett urgammalt förbund mellan människa och natur. Och vad händer med människorna när bruket läggs ner och man är tvungen att klara sig själv?




Och sist men inte minst De försvunna böckernas bibliotek av Kristoffer Leandoer

Lyssna! Hör du? Ett mummel, ett sorl, ett gällt skrik.
Det är böckerna som pratar. Varenda en av dem. Ett antikvariat på rätt sida floden. Lukten av papper och uttorkat skinn, bortnötta förgyllda bokstäver, halvfranska band. Dammet som sakta virvlar i solen …
I de försvunna böckernas bibliotek är det tystare, men om du lyssnar noga kan du fortfarande uppfatta rösterna. Vår berättare är en före detta antikvariatsarbetare och förlagsredaktör; den siste läsaren av författare och verk som fallit i glömska. Minns du den franska symbolisten Aurélien de Kempff? Inte? Hur är det med Sol B. Johnson, vietnamveteranen som skrev hårdkokt om våld, hämnd och rättvisa, och den geniförklarade unge norrlänningen Jon Lundström som idoliserade honom?
I dag är ingen av dem läst; deras böcker är meddelanden som upphört att gälla. I tretton sammanlänkade berättelser söker vår berättare upprätta en rad bortglömda författarskap och tar samtidigt med oss på en vindlande resa genom litteraturens och läsandets historia.


Men hur är det egentligen... är detta böcker och författare som finns, eller som vi har hört finns och gör levande genom vårt återberättande? :-)


Det här är en bok som ska läsas sakta och försiktigt, med eftertanke. En bok är just bara en bunt papper till någon läser den, och speglar sig själv i berättelsen.




Böcker är vårt kollektiva minne, som vi inte bör välja bort. Alla sorter får finnas och allt kan hända. Tar vi bort delar förlorar vi helheten och sammanhangen. Som Kristoffer sa, om man tar bort en stormvind ser människorna som lutar sig mot vindbyarna rätt tokiga ut...


Alla dessa böcker vill jag läsa! Gör det du med!




Inlägg 71/100 i utmaningen #blogg100







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar