Sidor

torsdag 1 december 2016

En sång för Issy Bradley av Carys Bray

En bokcirkelbok har diskuterats i veckan, En sång för Issy Bradley av Carys Bray. Cirklade med Breakfast Book Club som alltid väljer så intressanta böcker!

Berättelsen handlar om en mormonfamilj i Liverpool som drabbas av det mest förfärliga, ett barn dör.
På många sätt är de en alldeles vanlig familj: Zippy är sexton och kär för första gången, Al är tretton och drömmer om att spela för Liverpool. Och på vissa sätt är de en aning annorlunda: sjuårige Jacob tror på mirakel. Det gör även hans pappa, som är mormonpastor. Men deras mamma tror inte på någonting längre, inte ens på att kliva ur sängen. Hur ska livet kunna fortsätta, nu när Issy är borta?
Mycket i boken cirklar så klart kring familjens tro, eller trostillhörighet skulle jag kanske säga. Fadern är pastor och viger sitt liv åt församlingen. Församlingens väl och ve går före den egna familjen. Mamman är ingift i kyrkan och inte alls lika övertygad om livet som församlingsmedlem. Alla barnen hanterar sin sorg, sig själva och familjen på sitt eget sätt.

Det är stundtals smärtsamt att läsa men lika ofta hoppfullt. Det är närgånget och hudlöst. Hur kan pappan välja bort sin sorg?! Tänk om Jakobs mirakel verkligen kunde hända!? Vad betyder egentligen slutet?!

Berättelsen ger mig en inblick i hur det kan vara att leva i en religiös församling med många regler och ritualer, regler som ofta står i bjärt kontrast till det mest självklara för mig. Rätten att sörja ett dött barn. Den väcker det viktiga frågorna i livet, vad är det som är viktigt? Genom mycket fina personbeskrivningar får vi följa familjen genom en kort tid i deras liv. Se hopp och tvivel, glädje och sorg. Höra funderingarna kring vad som är rätt och fel. Hur ska man egentligen leva sitt liv?

Jag tycker om den här boken men vi tyckte mycket olika på bokcirkeln, läs mer om det hos Breakfast Book Club.

Låna den på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller kanske hos Adlibris eller Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar