Sidor

lördag 30 april 2016

Podcasts.. orka?

Det här med podcasts...

Jag har liksom inte mäktat med. Jag är ingen lyssnare på något sätt. Lyssnar inte på musik eller böcker. Lyssnar inte när jag pendlar.

Men nu har jag testat i liten skala.. och älskar. Just dessa i alla fall. :)

Jag pratar alltså om Superältarna och Lunch med Montelius.

Superältarna beskriver sig så här: För länge, länge sedan i en galax långt, långt borta föddes två författare. Jenny Jägerfeld och Johanna Thydell. Deras kunskapstörst var stor, nyfikenheten enorm och lusten att upptäcka världen oändlig.

Där hittar jag samtal med massor av spännande människor och inspelningar av samtalsserien Psykologer läser böcker. En guldgruva!

Lunch med Montelius: Gillar det Martina M gör i övrigt, och detta var ju också mycket trevligt. Martina träffar Expressens Gunila Brodrej på ett lunchställe och pratar brett om kultur. Samtal om ditten och datten, till synes lättviktigt men grundat i allvar.

Har du en favoritpod? Varför gillar du den så mycket? När lyssnar du? *nyfiken*


Inlägg 61/100 i utmaningen #blogg100

fredag 29 april 2016

Sociala medier.. är just sociala

Det här med sociala medier. Tänk att det finns så mycket åsikter om hur vi kommunicerar med varandra!?


Jag tänker att de sociala medierna ger mig möjlighet att kommunicera med mina vänner på flera sätt. Det är inte så att jag väljer t.ex. Facebook istället för ett verkligt möte, snarare väljer jag båda!


Jag har genom min aktivitet i sociala medier träffat människor jag aldrig skulle träffat annars. Möten som berikat mig både privat och i min yrkesroll. Och med träffat menar jag både digitalt och i verkliga livet. För det är ju så det är.. har man fått kontakt vill man också gärna ses på riktigt.


Vi väljer ju hur vi begränsar vårt umgänge i olika medier. Jag håller Facebook för mina "närmaste" vänner, alltså personer jag träffat och faktiskt då och då umgås mer eller mindre med. Instagram har jag helt öppet för vem som helst att delta i. Linkedin är för mina yrkeskontakter. Twittrar gör jag privat, men också till viss del i min yrkesroll. Jag bloggar ju här.


Det är på dessa plattformar jag håller mig.. är ännu inte modernare än så. ;-)


Jag gillar det, jag tycker det är praktiskt, det berikar mitt liv. Och det är jag inte ensam om...






Inlägg 60/100 i utmaningen #blogg100



Bloggtips - Den läsande kaninen

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips - Den läsande kaninen

Hos Hanna ser det nästan ut som hos mig! :)

Det här är Hanna: En boknörd som gillar böcker, musik, film, bra tv-serier, bakning och matlagning. Och hon håller till i Östersund.

Här kan du läsa en intervju med Hanna och få veta lite mer om hennes boksmak.

In och läs! :)


Inlägg 59/100 i utmaningen #blogg100



onsdag 27 april 2016

Rampfeber

Ikväll blir det Rampfeber på Dramaten!

En fars om en fars... på Nationalscenen. Oroväckande läckert tycker jag! Crossover är det nya svarta.
Repetitionerna pågår av farsen som har allt! Pilska karlar, lättklädda fruntimmer, arabiska schejker och väldigt många dörrar. Tyvärr har de upphöjda skådespelarna inte alls lust att spela en simpel fars full av sexistiska skämt och grunda personporträtt. Ensemblen har också allvarliga samarbetsproblem, inte minst med den oerhört folklige regissören.   
Ja, uppsättningen ser faktiskt ut att bli något av en katastrof. I Rampfeber, en komedi med lika delar Måndag hela veckan, Stefan och Krister och Lars Norén, får vi följa det kaosartade arbetet med denna fars. Både före och efter premiären, både på och bakom scenen.
Farsen heter Under lakanen... och här ser du en trailer...
Jag återkommer med omdöme! :-D




Inlägg 58/100 i utmaningen #blogg100

tisdag 26 april 2016

Medan mörkret faller av Anna Lihammer

Kvällens bokcirkelbok, Medan mörkret faller av Anna Lihammer.

Är du intresserad av både deckare och historia, då är detta din bok! En ruskig historia som ger lite Maria Lang-feeling. Det är på något sätt ordentligt men väldigt spännande. :) Här kan du se en trailer för boken. Anna har också en Facebook-sida för boken och uppföljaren Än skyddar natten.
Mörkret faller över Europa år 1934. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och många är på flykt. Hemma i Sverige fattas beslut om sterilisering av »sinnesslöa«. I Uppsala hittas en högt uppsatt akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare. 
Den egensinniga kriminalkommissarien Carl Hell blir utsedd att utreda mordet, och till sin hjälp har han polissyster Maria Gustavsson. De två kastas in i samhällets finrum där tvivelaktiga åsikter och inhuman forskning är en del av vardagen. Snart sker ytterligare ett mord och jakten på mördaren blir alltmer desperat.
Detta är Annas skönlitterära debut och det är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som mycket skickligt väver samman en fiktiv mordutredning med verkliga händelser från denna tid. Det blir förutom en spännande historia en historielektion. Mycket snyggt gjort. Medan mörkret faller vann Svenska Deckarakademins debutantpris 2014.


Anna Lihammer är fil. dr i Historisk arkeologi. Hon har skrivit flera kritikerrosade arkeologiska skildringar och Vikingatidens härskare blev utnämnd till Årets bok om historia 2012.


Jag ser fram emot fler böcker om Carl Hell och Maria Gustavsson. Och i augusti kommer den tredje delen i serien, Där gryningen dröjer!


Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller till exempel Adlibris.


Inlägg 57/100 i utmaningen Blogg 100

måndag 25 april 2016

En afton om hoppfullhet och hot

I år fyller Kung Carl XVI Gustaf 70 år. Det uppmärksammas med en unik kväll på Dramatens stora scen måndagen den 25 april.
 
En afton om Östersjön – hoppfullhet och hot berättar om vårt innanhav ur en rad olika perspektiv. Geologi och folkvandringar, ekosystem och miljöpåverkan, handel och friluftsliv, säkerhetspolitiken och – framtiden.
 
Medverkar gör bland andra Carl Bildt, tidigare utrikesminister, Sverker Göranson, tidigare överbefälhavare, Johan Rockström, professor i miljövetenskap, Gunilla Herolf, forskare inom säkerhetspolitik och Marinens Musikkår under ledning av Andreas Hanson.

Kvällens programledare och moderatorer är Lena Bartholdson, generalsekreterare för Folk och Försvar och ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien, Johan Kuylenstierna, VD för Stockholm Environment Institute och ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt Dramatenskådespelarna Julia Dufvenius och Andreas T Olsson.


Det blir ett möte mellan konst och vetenskap med Östersjön i centrum.
Föreställningen sker i närvaro av Kungaparet och mig! :-D


 
 
Inlägg 56/100 i utmaningen #blogg100
 

söndag 24 april 2016

Skymningsflickan av Katarina Wennstam

En spänningsroman. Ännu en historia från det svåra livet. Mitt i sexuellt våld, självskadebeteenden, alkohol, droger, mobbning... mitt i unga människors utsatthet. Att inte bli trodd, kanske det värsta som kan hända en människa.

I Skymningsflickan av Katarina Wennstam får vi ännu en gång möta kommissarie Charlotta Lugn och advokat Shirin Sundin. Charlotta som är sjukskriven och försöker hantera sin svåra migrän, Shirin som funderar över sin tillhörighet, var hör hon hemma? Och hur är det med efternamnet?
Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly? Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse. Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet. Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.
Som vanligt är Wennstam suverän på att berätta en historia med människor som känns helt riktiga, om händelser i samhället som sker och kanske inte alltid visas upp, som vi inte vill se. Om vår otillräcklighet men också om upprättelse och rättvisa.

Denna gång känns dock de olika trådarna lite väl trassliga. En eller två parallella historier för mycket kanske? Men å andra sidan, livet är ju ofta så. Trassligt.

Det är som vanligt välskrivet, spännande, intressant och mänskligt. Det år inte att lägga ifrån sig den. Det blev en sträckläsning. Jag har nog läst de flesta av hennes böcker, alldeles nyligen Skuggorna, och de känns alltid lika angelägna, efterlängtade och snabblästa.

Låna på bibblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris.


Inlägg 55/100 i utmaningen #blogg100

lördag 23 april 2016

Sörmlandsleden

Dagens vandring i glada vänners lag. Sörmlandsleden Etapp 3, från Nyfors till Tyresta by.

En heldag med sol och snöfall, skog och vatten, eld och kaffe. Perfekt helt enkelt.

Så här beskrivs just den här delen av leden:

Etappen är lättgången till medelsvår med några branta upp- och nedstigningar från utsiktsplatser. Leden går söderut mot Tyresta. Efter ca 1 km når man Nyfors med Wättinge ström, en av Tyresös mer än 500-åriga industriplatser drivna av vattenkraften. Mer detaljerad information finns på platsen.

Vidare söderut genom blandskog och över torparängar, runt Karlberg upp på hällmarker och tallskogsplatån vid Höjden, en f d raststuga.

Leden går sedan ner i en dalsänka, över en mosse där det finns en kallkälla (där stannade vi så klart och drack av det iskalla kristallklara vattnet!), vidare upp på nya hällmarker och in i Tyresta nationalpark. Snart når man norra änden på Årsjön, som man sedan följer. Vid Årsjön finns ett skärmskydd. (där stannade vi och tog vår lunchpaus)

Från Årsjön går leden vidare till Bylsjön och därifrån in i urskogen några kilometer innan du lämnar nationalparksområdet och kommer fram till ängar och betesmarker runt målet Tyresta by, där det finns Café  och Lanthandel.


Inlägg 54/100 i utmaningen #blogg100

 
 
 


fredag 22 april 2016

Omsorgen av Susanna Alakoski

Det här är en liten historia om det verkliga livet, om de människor som inte alltid syns. Precis som vanligt när Susanna Alakoski skriver.

Omsorgen handlar om Pernilla som arbetar som undersköterska på ett gruppboende. Under förberedelserna av en middag med en arbetskamrat hinner hon fundera en hel del över hur hon har det och hur det blivit. Hur hon älskar sitt arbete med människorna hon är satt att ta hand om, hur hon ogillar benämningen brukare, hur hon vill känna och visa sin stolthet över sitt arbete.

Det här handlar om empati och mänskligt värde, hur man klarar sig i en värld där det inte är de värden som prioriteras. Och den får mig att fundera på vem jag skulle vilja tog hand om mig i en sådan situation. Det är helt självklart Pernilla!

Förlagets text: Pernilla jobbar på LSS-boendet Tuvegården, ett jobb som innebär långa nattpass och som får ryggen att mola. Där finns Hannes som förlorat talet i en bilolycka och Agnetha som maniskt samlar på skönhetsprodukter men som vägrar tvätta sig. Där finns även personalen som jobbar sida vid sida. Men trots allt det tunga så älskar Pernilla sitt jobb. Om bara alla kunde se det så, att omsorg handlar om kärlek till människor.

"Nästa gång Pernilla får frågan ska hon ta mig fan skrika ut att man måste vara mirakulöst förstående inför de boendes olika egenheter och att det liksom är det som är det fantastiska med jobbet. Att begripa sig på sjukt sjuka människor som har röster och som uppfattar sina kroppar på ett annat sätt än friska människor. Som inte fungerar som vanliga människor men som ändå har samma mänskliga värde.".

Köp hos Novellix eller Adlibris, låna på biblan, gör hur du vill men läs! :)


Inlägg 53/100 i utmaningen #blogg100

onsdag 20 april 2016

Bloggtips - Boktokig

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips - Boktokig

Så här säger Eva om sig själv: Jag är en nyfiken bokslukande mamma och lärare. Jag har två barn i åldern 7 och nästan 10. Jag älskar att läsa böcker och läser närhelst jag kommer åt!!!

Och Eva läser mycket! Och skriver fint om allt hon läser, intervjuar författare och går på releasetillställningar. Här finns mycket smått och gott att läsa om.

In och titta genast! :)


Inlägg 51/100 i utmaningen #blogg100

tisdag 19 april 2016

Lindboms akustiska på Backstugan

Ikväll blev det musik igen. Och mat. I goda vänners lag. :)
Och ännu en musikscen i Stockholm.. nåja, Solna får väl räknas dit tycker jag.

Platsen var Backstugan i Solna. En legendarisk inrättning som historiskt varit personalmatsal för alla filmstjärnor och personal som vistats i Filmstaden i Råsunda. Ingmar Bergman hade en privat matsal på Backstugan. Adressen är, så klart, Greta Garbos väg. :)


Foto: Magnus Wegler
Kvällens band, Lasse Lindboms akustiska, dvs ett akustiskt The Husbands utan trummis. Så här sa Lasse själv: "Jag, Patrik Lundström och Micke Littwold dammar av ett gäng av Landslagets bästa låtar. Maj-Britt var med mig i Landslaget och hon tar med sig sin blå fiol. Det blir lite annat blandat oxå; Lindbom, CSN&Y, Eagles bl.a."

Härligt gung och mycket allsång. Vilken stämning!



Inlägg 50/100 i utmaningen #blogg100  - Halvvägs!! :-)

måndag 18 april 2016

Carolina sjunger Misty av Jerker Virdborg

En eftermiddagslyssning. Radionovellen Carolina sjunger Misty av Jerker Virdborg.

En sommardag i en nära eller avlägsen framtid, söker en pluton av terrängen i en värmländsk skog. De hittar några hus som inte finns utmärkta på kartan och möter en ung kvinna, som envist hackar i en jordplätt och nynnar på Oscar Peterson’s ”Misty”…

Jag har läst Jerker Virdborg tidigare, Svart Krabba, Skyddsrummet Luxgatan och novellen Funkislampa.

Tycker om och är lite fascinerad av hans sätt att skriva om en framtid då vi inte vet vad som egentligen hänt. Belägring, gränsstrid, krigstid känns det som, men inget beskrivs tydligt. Det som är fokus är människorna och deras beteenden och relationer. Spännande och intressant!

Johan Holmberg, skådespelare på Dramaten, läser.

Radio rockar! :) Och det gör läsning också, köp någon av hans böcker eller låna på biblan!


Inlägg 49/100 i utmaningen #blogg100

söndag 17 april 2016

De blå silkesstrumporna av Elin Wägner

De blå silkesstrumporna är en kvick liten historia om att våga göra skillnad. Om en smart flicka som vågar sticka ut. Bjutti (Beauty) köper de blå silkesstrumporna, inte de diskretare bruna eller grå. Det kan vara så att hon är den indiskreta personen som färgaren måste ha räknat med finns?

Hon ska börja arbeta på Verket. Ska. Generaldirektören som inte vill ha kvinnor på sitt verk får helt enkelt tänka om. Och de blå strumporna får en avgörande roll i berättelsen.

Här visar Elin Wägner på sin oförtrutna kamp för kvinnans plats i samhället på ett humoristiskt och kvickt sätt. Vem kan inte älska Bjutti som minsann inte viker en tum från sin övertygelse.

Noveller är som smågodis, och det här är en av de goda bitarna. Kanske en sötsur? ;-)

Jag har tidigare läst och skrivit om Wägner och om hennes Norrtullsligan,läs den också vetja!


Inlägg 48/100 i utmaningen #blogg100

lördag 16 april 2016

Rost och Tortilla Flats

Ikväll har jag varit på Rost för första gången.

Ett helt magiskt, udda, fantastiskt ställe på söder i Stockholm. Som de själva säger: "Rost Stockholm är en liten bykrog på Söder i Stockholm där du kan slinka in och äta en enkel måltid i en annorlunda miljö." 

Verkligen en åh-hit-vill-jag-komma-tillbaka-upplevelse. Kvarterskrogsstämning med alla åldrar representerade. Folk kom och gick. Åt god mat, spelade spel, pratade motorer och lyssnade på musik. Jo, motorer. Detta är nämligen också ett mekotek! En lekplats för nördar som vill meka motorcykel. En måste ju älska't!

Jag hängde här med några vänner för att lyssna på musik. Jag har som tur är vänner, som introducerar mig i nya världar. Kvällens band var Tortilla Flats, också premiär för mig, och det var blues vi fick höra. Härligt gung!!

Så här beskriver de sig själva: Låtarna är uteslutande svexikansk-amerikanska. Country/Blues & Tex/Mex om man ska tala ren svenska. Fredagskvällar med Tacos har äntligen fått ett ansikte. Tortilla Flats ÄR ett ekologiskt köttigt alternativ till den syntetiska snabbmatsmusik som i dessa dagar övergöder vår värld. :-)

Stockholms musikscen är verkligen stor, varierad och välkomnande. Leta upp din lokala krog, ditt lokala band. Eller pröva någon annans! Så värt!


Inlägg 47/100 i utmaningen #blogg100

fredag 15 april 2016

Bloggtips - (inte så) Anonyma Biblioholister

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips - (inte så) Anonyma Biblioholister

Det här gillar jag mycket. Det varierar, det är långt och kort, invecklat och enkelt, argt och glatt.

Det här är Siv (bland annat):

"Siv, legitimerad boktok som efter ett par år med stort hus och eget bibliotek i en liten förort i Sverige nu har tagit med mig ett litet urval böcker och flyttat till en skolådestor/liten lägenhet i Prenzlauer Berg i Berlin. Jag flyttade i april 2014. Bloggen handlar nog lika mycket om det där med att försöka bygga ett nytt liv i ett nytt land som om böckerna jag läser. Många är fortfarande nyfikna på Berlin även om det inte är lika coolt som förr (beroende på vem du frågar – ;)), så jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag inte längre skriver en renodlad bokblogg.

Bokintresset är enormt och spretigt, jag brukar närmast kalla mig ”genremässig periodare”, men det blir mycket fantastik och ganska många böcker om tåg och allt som hör därtill (från tunnelbanekonst till infrastruktur via arkitekter från förr).

Till vardags är jag tekniknörd, jag arbetar med projektledning och verksamhetsutveckling på Ett Stort Teknikföretag vars slutprodukt är Stora Dyra Fordon Som Går På Räls. Arbetstiderna inverkar förvisso menligt på mitt bokläsande, men jag älskar jobbet. Också.

Läser då och då diskussioner om oss bokbloggare här och var och känner mig därför nödd och tvungen att förtydliga att jag SKRIVER om böcker. Jag anser mig däremot inte RECENSERA böcker. Därför kan det förekomma – för mer seriösa personer störande – kommentarer om mitt privatliv kopplat till det jag läser."


In och läs!!


Inlägg 46/100 i utmaningen #blogg100

torsdag 14 april 2016

Du är vad du fotograferar?

Ja, hur är det egentligen med bilderna? Vilken är bilden jag vill visa av mig?

Många skulle nog säga att jag är... champagne och fika. :-D Men är det så?

Jag fotograferar mycket! Med mobilen. Jag älskar att "se" de bilder som finns i min närhet. Fånga vardagens vackra. Det KAN vara champagneglaset, men också vågornas mönster i sandbottnen, betongpelare i konstruktioner, eller vad som helst annat! Jag vill naturligtvis också på något sätt dokumentera och dela med mig av mitt liv. Valda delar av det. Jag är gärna personlig, men sällan privat.



Den finaste bilden jag tagit är nog den här. Och den är väldigt mycket jag och den känsla jag hade då. Det är en midsommaraftonsmorgon, innan staden riktigt har vaknat... Det här är en del av min hembygd, apropå tidigare inlägg.


Dessa bilder tycker mina vänner i sociala medier är mina finaste/bästa. De kanske visar en annan bild av mig?  Där finns staden, naturen, skärgården, det smålustiga, det vackra. Ja. Det är kanske delar av mig.





Det är EN annan person som förekommer mer än någon annan på mina bilder.... Älskade barnbarnet Alexandra. <3


Jag har en sida med bilder här på bloggen. Jag publicerar mycket på Insta, där heter jag Kattishj. Titta gärna och tyck. Det finns massor, och kanske de tillsammans visar vem jag är.
Inlägg 45/100 i utmaningen #blogg100
 

onsdag 13 april 2016

Hembygd

Jag tänker rätt mycket på det här med hembygd. Vad innebär det egentligen?

Jag är stadsbo, uppvuxen i förort med nyckel runt halsen och badbuss på sommaren. En av de allra bästa dofterna är fortfarande ljummet sommarregn på varm asfalt.

Men på något sätt finns naturen i mig ändå. Föräldrar med kolonilott grundade kanske det hela. Att åka med pappa ut i skogen och plocka svamp, det var lugnet i en annars lite stökig tillvaro.

Med mina barns far fick jag Västerbottens inland, älven och fjället. Det finns kvar i mig.

På senare år har jag hittat vandringslederna och skärgården. Genom nya vänner har jag lärt mig var jag hittar smultronställena, hur jag tar mig mellan öarna. Kombinationen av vatten och skog är så perfekt.

Men staden är också min. Gatorna, torgen, stenhusen, människorna. Då menar jag inte trängseln och stressen, den tror jag vi alla vill slippa. Jag lämnar gärna rusningen och hittar smågatorna, prången, lugnet. Jag tröttnar aldrig.

Men var är min hembygd? Är det kanske där mina människor finns?
Spelar det roll? Var är din hembygd?


Inlägg 44/100 i utmaningen #blogg100

tisdag 12 april 2016

Bloggtips - Feministbiblioteket

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips - Feministbiblioteket

Det här är Hanna: Hanna Lager, 39 år, Hammarby sjöstadsbo, Skaraborgare, liberal, feminist, mamma, IFK Göteborg-fan, resgalen, sporttokig och såklart bokmal.

Vad är Feministbiblioteket?
Feministbiblioteket är en samling recensioner av feministiska och kvinnohistoriska böcker. Här finns även böcker som är viktiga för kvinnor och kvinnors självkänsla. Alla böcker som recenserats har det gemensamt att de är viktiga för arbetet att skapa en mer jämställd värld, utan könsroller och där fler kvinnor har makt. Det är även en blogg som belyser samhället ur ett feministiskt perspektiv.

Vad är syftet med bloggen?
Det är att ge en introduktion till feministisk litteratur och böcker som kan stärka kvinnors självkänsla och i förlängningen kan bidra till ett mer jämställt samhälle. Jag vill också ge tips om böcker där man belyser kvinnors situation i olika delar av världen och/eller ur ett historiskt perspektiv.

In och läs!!

 
Inlägg 43/100 i utmaningen #blogg100 

måndag 11 april 2016

Du kan inte bli vad du inte kan se!

Foto: Tomas Gunnarsson
Idag lånar jag lite från Sveriges Kommunikatörer. I denna bok finns så mycket klokskap och aha att det inte är klokt. En ögonöppnare av stora mått, ta dig tid att läsa. Hela. Flera gånger.


"Alla har rätt att drömma och att drömma stort. Med den utgångspunkten har vi tagit fram en bildhandbok som ska bidra till en mer genusmedveten och inkluderande kommunikation. 

Bilder som förändrar världen syftar till att ge inspiration och vägledning till en genusmedveten och inkluderande kommunikation. Den kan användas av kommunikatörer, som underlag för workshops eller i undervisningen i gymnasieskolor.
(Min kommentar: Den bör läsas av ALLA!)

Handboken är framtagen av Gävle kommun tillsammans med Genusfotografen Tomas Gunnarsson. De har också tagit fram en fotoutställning. Handboken kan läsas online och beställas till självkostnadspris. Utställningen består av cirka 20 större foton samt 40 handböcker och lånas ut en månad i taget.

https://issuu.com/gavlekommun/docs/bildhandboken_gavlekommun_genusfoto/23?e=0/34579145
 
Inlägg 42/100 i utmaningen #blogg100



 

söndag 10 april 2016

Himlajorden

Den här helgen tog vi ledigt. Ledigt från borden och måsten, och drog till skogs. :)

Två dagar vandring i härliga Tyresta nationalpark med övernattning på vandrarhemmet Lilla Tyresö vid Tyresö slott. Vilken lisa för själen!!

Tyresta är fantastiskt för vandring och naturupplevelser om man vill ha lite ordnade förhållande. Bra uppmärkta leder, fina vindskydd och spänger, men ändå vildmark. Allt i ett. Att dessutom gå lite i det stora brandområdet hör till. Att se skillnaderna och känna hur naturen återhämtar sig, häftigt! Dett finns dessutom gott om små och större sjöar att vila vid. Njutning av högsta klass. Skog OCH vatten, snudd på perfekt.

Dag ett gick utgick vi från Tyresta by och gick Bylsjösslingan och Hällmarksslingan. Dag två kom vi från andra hållet och gick Storskogsslingan och Fornborgsslingan. Två dagar och nästan tre mil i benen. Ljuvligt trött och fulltankad med frisk luft och solsken!

Vi övernattade på Lilla Tyresö vandrarhem, precis vid Tyresö slott. Vilken pärla! Mycket fint ställe i underbara omgivningar. Hit kommer vi definitivt tillbaka! Efter middagen blev det en promenad kring slottet och ut på den fina lilla ön Notholmen, och sedan en efterlängtadbastu!

Vi hade beställt en frukostkorg till morgonen efter och jösses, vilken lyxfrukost. Vi njöt länge och väl, utomhus!

Ja, en paus... ett mellanrum. Det borde var och en ta sig oftare skulle jag tro.


 
Inlägg 41/100 i utmaningen #blogg100

lördag 9 april 2016

Bloggtips - Dark Places

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips -  Helena Dahlgrens Dark Places

Ja, du förstår väl redan, det här är mörkt! Och det är mycket!

Helena har bloggat länge på olika ställen bl.a. Bokhora. Hon är författare själv och har skrivit noveller. Hennes första bok 100 hemskaste kommer ut i maj.  

Hon utgör tillsammans med Marcus Stenberg och Tuva Holmlander en tredjedel av litteraturpodden Ett eget rum. Hon modererar också författarsamtal på bl.a. Bokmässan och Crime Time Gotland.

Här är det inte bara böcker utan också populärkultur, musik, skräckfilm, allsköns nörderier och några nedslag i hennes vardag som litteraturberoende mamma till sexåriga tvillingdöttrar.

In och läs!


Inlägg 40/100 i utmaningen #blogg100

fredag 8 april 2016

Hjärtat i staden

Ett kulturhus är som hjärtat i en stad. Där finns pulsen och flödena. Där finns värmen och kärleken.

Kulturhuset i Stockholm invigdes 1971 och var den arkitektoniska höjdpunkten i den hårt kritiserade citysaneringen. Arkitekten Peter Celsing vann tävlingen om att få rita kulturhus, teater och riksbank vid Sergels torg. Innan såg det helt annorlunda ut...

Kulturhuset Stadsteatern händer det mycket roligt. Som kulturtant tar jag glatt del av hela utbudet, och jag gillar verkligen själva huset. När det gäller just litteraturen finns många olika scener och former att välja på.

Internationell författarscen som är Sveriges äldsta scen för internationella författare. Sedan starten 1998 har över 480 gäster besökt Internationell Författarscen. Nu i vår kommer bland annat Jeanette Winterson och Kris Kraus.

Internationell författarscen har också instiftat ett litteraturpris för att premiera utländska författare och svenska översättare. Nominerade till det första priset presenteras på Bokmässan 2016.

Men det blir också litteraturmässa i Stockholm! Stockholms litteraturmässa äger rum för första gången den 15-16 april på Kulturhuset Stadsteatern.

Men, tillbaka till scenerna...

Där finns också På djupet, serien som ger plats för fördjupande samtal. Där får vi möta författare och andra konstnärligt verksamma i samtal som får ta tid. I höst kan vi till exempel lyssna på Jens Lapidus samtala med Ika Johannesson.

Och så har vi Release Me. Här möter vi vårens mest aktuella författare på litterär after work. En gång i månaden möts debutanter och erfarna författare från olika genrer, samtalar och läser från scenen. Barmingel hör också till.

Det som inte alla kanske vet är att det också finns en podcast, Författarscenen, där vi kan lyssna på samtal från scenerna i efterhand. Chimamanda Ngozi Adichie i samtal med Karin Olsson, Expressen. Caitlin Moran i samtal med Jan Gradvall. Karl Ove Knausgård i samtal med Per Svensson, Sydsvenskan. Ja, ni förstår. Vilken guldgruva!

Självklart finns det också bibliotek. Det ska ju finnas i ett kulturhus! Och inte ett utan många: Biblioteket Plattan, Lava bibliotek och verkstad, Tio Tretton, Serieteket, Rum för Barn, Bibliotek Film & Musik.

Ja, det var väl det hela när det gäller böckerna i huset. :)



Inlägg 39/100 i utmaningen #blogg100

torsdag 7 april 2016

Bloggtips - Västmanländskans bokblogg

Tips om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Dagens tips - Västmanländskans bokblogg

Så här beskriver hon sig själv: Ständigt läsande, bokhamstrande och bloggande Västmanländska i Skåne.

Ulrica skriver också på Kulturkollo och där har hon den här rollen: Kulturkollos expert på böcker om böcker.  Har också koll på norsk och finsk humor samt historiska romaner med starka kvinnoporträtt.

In och läs! :)


Inlägg 38/100 i utmaningen #blogg100

onsdag 6 april 2016

American Hotel på Stadsteatern

Med American Hotel debuterar författaren och dramatikern Sara Stridsberg på Kulturhuset Stadsteatern. För regin står Ingela Olsson, som har flera framgångsrika samarbeten med Sara Stridsberg bakom sig.

Jag hade förväntningar trots att jag inte läst mycket Stridsberg. Men jag läste hennes "Beckomberga - ett ode till min familj" för inte så länge sedan och tyckte mycket om.

Det här är elände. Undergångskänslan ligger som en våt filt över alltihop. Den avskalade trasiga och smutsiga scenografin visar på en värld som går under. Och vad händer med människorna i den?

Ett triangeldrama mellan Carter och bröderna Vladimir och Jack. Det är verkligen ett drama men väldigt lågmält framfört om än också väldigt fysiskt, men känslorna ligger under ytan och pyr. Vi anar.. men på  något sätt väldigt högljutt.

Jag gick ifrån den här föreställningen lite fundersam. Vad var det egentligen jag sett? Frånvarande fäder, döende mödrar, oförmågan till djupa relationer, beroenden, alkoholism, självmord... i en stad som faller igenom alla skyddsnät. Hm...


Den här gången visste jag inte vad det var jag skulle se, jag går gärna på teater utan så mycket förkunskap. Men här känner jag att jag kanske skulle läst novellen först.. för att ha fått lite ramar och en botten att stå på? Men nu gör jag det efteråt, histioren har kommit ut som novell hos Novellix, och du får den just nu gratis i e-boksformat. Passa på.

Fundersam alltså, och det är inte dåligt. Den ligger kvar i mitt medvetande idag och jag funderar på vad som hände hur det kändes. Det är ju faktiskt ett gott betyg.

Stadsteaterns beskrivning: I en övergiven skyskrapa någonstans i Detroit, Amerika, befinner sig Carter och Vladimir. Vladimir vill att Carter ska hjälpa honom att dö. I en annan del av staden befinner sig Vladimirs tvillingbror Jack, som Carter tidigare levt med. Tillsammans har de ett barn, som hon inte längre träffar. Utanför förvandlas världen, blir långsamt till ruiner.
Detroit, den en gång blomstrande staden med en stark bilindustri och stora förhoppningar, gick 2013 i konkurs. Den kapitalstarka befolkningen flyttade därifrån och lämnade delar av staden öde. American Hotel skildrar några av dem som blev kvar. Vad händer i en människa när världen omkring henne rämnar och hon förlorar allting?


Inlägg 37/100 i utmaningen #blogg100

tisdag 5 april 2016

En enkät!

Från Litterarum via Bokbabbel och Fiktiviteter... en enkät! :)

1. Bästa boken du läst hittills i år?
Utmarker av Arne Dahl får det nog bli, kanske för att den ligger närmast i tid eller.. nej, den är riktigt bra!

2. Och sämsta?
Har inte läst  någon dålig... än.

3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa?
Som många med mig, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Men jag är lite rädd att jag har alldeles för höga förväntningar....

4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag har inte räknat, men det ser ganska jämt ut om jag bara tittar på de senaste åren.

5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?
Deckare finns många och den "vanliga" skönlitteraturen är väl representerad. Rätt få fackböcker. I stort sett ingen skräck och sci-fi. Inte heller mycket lyrik.

6. Ärligt nu - finns det någon bok du kanske inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?
Det är nog någon odefinierad klassiker... säkert en ryss. :-)

7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera!
Jag tycker egentligen allra bäst om att äga böcker. Inbundna böcker. De är härligast att läsa, lukta på och bläddra i. Men jag lånar mycket också, främst e-böcker som jag börjar lära mig att uppskatta. Det är väldigt praktiskt. Men jag har svårt att tänka mig att köpa en e-bok. Byter gör jag ytterst sällan.


Inlägg 36/100 i utmaningen #blogg100

måndag 4 april 2016

Bloggtips - Bokbabbel

Jag tänkte försöka tipsa om lite andra bloggar jag tycker om, som skriver om böcker. Bara en kort introduktion, så att du blir nyfiken!

Nu har turen kommit till Bokbabbel.

Så här beskriver hon sig själv: Jag är en 28-årig finlandssvensk snabbläsande bokmal som tycker alldeles för mycket om att shoppa böcker och aldrig går hemifrån utan en bok. Lider lyckligt av abibliofobi – ”the morbid fear of running out of books to read”.

Jag hade glädjen att träffa henne live i Helsingfors på Breakfast book Clubs bokresa 2015. Tänk vad många människor internet gett mig. Fantastiskt. :)

Här kan du läsa skarpa recensioner av intressanta böcker blandat med roliga betraktelser av allt möjligt. Dessutom får vi en inblick i den finlandssvenska bokvärlden!


Inlägg 35/100 i utmaningen #blogg100

söndag 3 april 2016

Utmarker av Arne Dahl


Ojoj vad spännande! Och så snyggt komponerat och skrivet. En roman full av försåtsmineringar, på alla sätt.

Utmarker av Arne Dahl känns som en klar kandidat årets bästa deckare. Spännande, ruskig, oväntad, mänsklig... riktigt bra! Precis när man tror att man förstått, då tar historien en annan helt ny vändning och allt ställs på ända. Vem är egentligen boven i dramat? Hur hänger allt ihop? Men så där kan det ju inte vara?!

Utmarker.. det är precis där vi är. Både i verkligheten, i polisens korridorer och i de inblandades sinnen. Hemliga rum, inte bara i hus utan också i hjärnor. Ruskigt.

Jag är väldigt förtjust i Arne Dahls tidigare serier om A-gruppen och Op-cop. Och här kommer det något som kanske blir ännu bättre?

Det är i grunden en vanlig polisroman, med alla de ingredienser som behövs. Men inte med fokus på en grupp som tidigare utan två personer som träffas på ett rätt ovanligt sätt... Det som lyfter och blir den extra kryddan är en makalöst snygg intrig och djuplodade personporträtt, en snabb berättelse som far än hit än dit. Språket är rakt på sak och håller mig fången från första raden, många formuleringar kommer att ligga kvar i bakhuvudet länge. Få men precisa tillbakablickar får oss att förstå sammanhangen.. tror vi. Jag kommer i alla fall att ha en speciell relation till darrande asplöv framöver.

Som vanlig håller sig Dahl i nutidens samhälle. De aktuella frågorna vi ser omkring oss finns också med i historien utan att det denna gång är så framträdande, mer som en fond.

Denna nya serie om detektiverna Berger och Blom inleds med boken Utmarker, och jag hoppas att den fortsätter med många, många fler.

Baksidestext: Hon heter Ellen Savinger och har varit försvunnen i tre veckor. Sam Berger fruktar att en seriemördare tagit henne, men få av hans kollegor inom Stockholmspolisen lyssnar på honom: utan kropp, inget brott. Så kommer Sam i kontakt med den mystiska Nathalie Fredén som visar sig ha oanade insikter i fallet. En historia med hisnande förgreningar till Sams eget liv tonar fram: plötsligt är även jägaren jagad, och i utmarkerna väntar en sanning som alltför många vill dölja.
Tempofyllda Utmarker visar upp en helt ny sida av Arne Dahl. Det är en roman full av försåtsmineringar och hemliga rum, den första där vi följer detektiverna Sam Berger och Molly Blom.

Tack Arne Dahl och Albert Bonniers Förlag för makalöst fängslande och hårresande spännande läsning!

Låna den på biblan, köp hos din lokala bokhandlare, eller till exempel hos Adlibris.


Inlägg 34/100 i utmaningen #blogg100

lördag 2 april 2016

Vandringsdag

Vandring är min passion. Att få gå... bara gå.

Jag brukar säga att naturen ger så mycket, men idag tänkte jag att det faktiskt inte är så. Naturen är. Det är det som är grejen. Jag kan inte, där jag går, bestämma något om det som kommer. Det är som det är.

Dagens runda blev Adelsöleden. En fantastiskt fin rundslinga på Adelsö. Några timmar i skogen, längs hagar och betesmark, vid Mälarens vatten. Det här är kulturlandskap, här har människor levt och verkat länge, länge. Brukat jorden och skogen, färdats på vattnen. Björkö med Birka ligger nästgårds.

Fågelkvitter, fågelkvitter, fågelkvitter. Mååånga fikapauser. Att sätta sig på en sten, en stock eller en lämpligt utplacerad bänk och bara vara med kaffekoppen i hand. Ta in omvärlden. Nu snackar vi mindfulness en masse! :)

Såg inte till några stora djur förutom rådjuren på håll och tranorna förstås. Men de märks, de andra. De som går fram som jordfräsar i markerna. Vildsvinen. Jag är glad att de håller sig undan dagtid, men jag kan inte låta bli att klampa lite extra emellanåt...


Inlägg 33/100 i utmaningen #blogg100

fredag 1 april 2016

Just nu läser jag...


Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri (läser om)
Inför diskussioner i bokcirkeln Under Kastanjen

”Folk säger att Samuel och Laide var själsfränder, att deras kärlekshistoria var helt jävla magisk, att dom var menade för varandra. Folk säger att Samuel gjorde det för att hämnas, för att han var svartsjuk, för att han ville tvinga Laide att minnas honom...."



    Medan mörkret faller av Anna Lihammer (läser om)
    Inför diskussioner i bokcirkeln GdS

    "Mörkret faller över Europa år 1934. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och många är på flykt. Hemma i Sverige fattas beslut om sterilisering av »sinnesslöa«. I Uppsala hittas en högt uppsatt akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare..."



    Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
    Inför diskussioner i bokcirkeln Bokvännerna

    "Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund. En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord..."



    Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
    För att den verkar så himla bra! :-)

    "I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar...."




    Jo, det är sant. Just i detta nu! :)
    Som SJ säger om tiden, "det kan komma att ändras framåt eller bakåt". :-D

    Inlägg 32/100 i utmaningen #blogg100