Jag tänker på min dotter som när hon gick i mellanstadiet hade en skoluppgift att läsa nyheter i tidningen och lite förvånat utbrast: "Mamma, tänk vad bra att det händer precis lagom mycket så att det får plats i tidningen."
Vad är det som bestämmer vilka reportage vi får läsa i tidningarna? Vad får vi veta, men framför allt, vad får vi inte veta? Om man befinner sig i andra delar av världen och läser tidningar blir det ofta väldigt tydligt att det händer mer än vad som får plats i tidningen. Självklart är nyhetsvalen beroende av den kultur och den kontext vi befinner oss i. Och den geografi. Men känslan av att det kanske mest av allt är pengar och makt som avgör vilka reportage som blir gjorda är oroväckande.
Blank Spot Project är en digital folkrörelse som bevakar världens vita fläckar och ger människor en röst genom medborgarfinansierad utrikesjournalistik. På deras sajt kan du läsa reportagen de gjort.
Jag stöttar projektet eftersom jag vill kunna läsa det som inte fick plats i tidningen, om det som händer som vi annars inte skulle få veta. Att få inblick genom väl arbetade reportage där jag får möta människan i verkligheten, verkligheten som finns där om vi vill se den. Det är värdefullt.
Bakgrund
Blank Spot startade i februari 2015 genom en crowdfundingkampanj och gick från idé till 1.3 miljoner insamlade kronor på tre veckor. Åtta personer vars olika drömmar om journalistik förenades i en gemensam idé om en medborgarfinansierad utrikesjournalistik för att visa att det vi ser nu inte är en kris för journalistiken utan för gamla affärsmodeller.
Under kampanjen lovades en sajt och två reportage och i slutet av september överlevererade de med fem reportage på sajten. Sedan dess har projektet genom nya medlemmar och donationer levt vidare och fortsätta täcka världens vita fläckar.
Läs gärna mer här om bakgrunden i en av de första artiklarna om Blank Spot Project.
Inlägg 7/100 i utmaningen #blogg100 #blogg100bok
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar