Sidor

tisdag 25 november 2014

After-Augustgala

Igår var kvällen vi väntat på sedan nomineringarna den 20 oktober.

Många böcker har lästs, många samtal har förts, många tummar har hållits. Dags för Augustprisgala i Stockholms konserthus!

Det var verkligen en fin kväll med många upplevelser. För kvällens musikaliska underhållning stod Sofia Karlsson och Erik Gadd. Amanda Ooms, kvällens konferencier, skötte sig på sitt alldeles speciella sätt alldeles utmärkt.

En sal fylld med förväntansfulla människor, läsande och bokälskande människor, som med förtjusta utrop, besvikna suckar och glädjetjut gav kvällen färg.

Kvällen inleddes med Lilla Augustpriset, kanske det viktigaste priset för kvällen. Priset som delas ut till en ung skribent och där vinnaren utses både genom en jurybedömning och allmänhetens röster. Priset delades ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Årets vinnare blev Orangeriet av Matilde Villegas Bengtsson! I Orangeriet skildras Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas.

Och så till Augustpriserna! Precis som förra året presenterades varje nominerad bok av en utsedd läsare. Ett mycket lyckat koncept! Att få höra en personlig skildring av böckerna ger verkligen mervärde. Det hoppas jag man fortsätter med.

Vinnaren i klassen Årets svenska fackbok blev Naturlära av Lars Lerin. En fantastiskt fin bok som presenterades mycket fint av galleristen Lixuan An, som menade att "ingen kan fånga naturens magi bättre än Lars Lerin" och att "naturen är vår frälsning, och Lars Lerin visar oss vägen dit".

Vinnaren i klassen Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Mördarens apa av Jakob Wegelius. Den presenterades som en utmärkt högläsningsbok av världsomseglaren Linda Hammarberg, nyss hemkommen från en fyra år lång seglats.

Och sist men inte minst Årets svenska skönlitterära bok. Den för min del mest spännande klassen, där jag läst de flesta nominerade böckerna och min favorit till sist stod sig ... Kristina Sandberg fick priset för sista delen i trilogin om Maj, Liv till varje pris. En fantastiskt fin bok jag skrivit om lite tidigare. Kristina är också en väldigt trevlig person som bjuder på sig själv och ömmar om sina läsare. Det är förstås extra sympatiskt!

Boken presenterades av Margareta Winberg, tidigare bl.a. socialdemokratisk minister. Hon sa  "Liv till varje pris” är en utomordentlig skildring av ett frö till en feministisk samhällsutveckling, tillade att romanen lär den som inte var med att den utvecklingen kostade på, och gjorde ont och att vi aldrig vill tillbaka.

Vid en pratstund efteråt berättade Kristina att nu väntar resor och evenemang då hon kommer att prata om sin bok. Hon kommer till exempel till Kulturhuset i mars, och samtalar då med Helena von Zweigbergk om böckerna om Maj.

Och så mingel förstås, mingel före och mingel efter. Många trevliga och glada människor och bubbel i glasen. Som det ska vara när det är gala! :)

Läs mer om priset och galan och alla de nominerade på www.augustpriset.se . Jag är mycket glad över att ha fått möjlighet att följa detta på nära håll, läsa och delta. Tack!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar