Sidor

onsdag 29 juni 2016

Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir

Jag skulle kunna upprepa alla beskrivningsord jag hört om denna! Pärla, elegant, underbar, sensationell, vacker... :-)
Kortromanen Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir skrevs 1966-67 men publicerades först 1992 i tidskriften Roman 20-50. Det är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där upplever en kris i sin relation. 
Simone de Beauvoir hämtar inspiration från de återkommande resor som hon och Jean-Paul Sartre gjorde till Sovjetunionen mellan 1962 och 1966 på inbjudan av sovjetiska författarförbundet. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna.
Paret i boken, Nicole och André, hamnar i en kris under resan till Moskva. Vi får följa deras funderingar på var sitt håll. Det är ett lågmält resonerande med mycket igenkänning och känns väldigt modernt och aktuellt.
"De hade levt sida vid sida, var och en för sig, utan att låtsas om varandra, genomskinliga och utan att sammanblandas."
Vad händer när man åldras och börjar fundera över hur livet blev och hur det kommer att bli framöver? Hur svårt kan det vara att kommunicera? Varför missförstår vi varandra hela tiden?

Det historiska sammanhanget är också mycket intressant. Diskussionen som pågår mellan André och dottern ger spännande insikter hur man tänkte om kommunismen. Politiska föreställningar krossas mot den socialrealistiska verkligheten de upplever under sitt besök.

Och omslaget! Formen! Den röda sidenmarkören. Så himla snyggt, en bok att ha och hålla i. Att tumma. Att bläddra i och läsa en sida då och då, om och om.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar