Sidor

måndag 21 oktober 2019

Nominerade till Augustpriset

Så, hemma efter en kväll på Södra Teatern. En kväll med August och en hel mängd fantastiska författare som är nominerade till Augustpriset. Men också en kväll med likasinnade; bokcirklare, bokbloggare och bokinstagramare.

Yukiko Duke guidade oss igenom kvällen på ett utmärkt sätt. Vi fick lyssna på samtal med alla författare i en fin och väl avvägd blandning.


De minst överraskande valen var kanske Testamente och W, som har spekulerats en hel del kring.

Mig överraskade Barnet. En sonettkrans. och Odenplan som jag inte hört talas om innan. Barnet är dessutom skriven på ett väldigt speciellt sätt. Det ska bli intressant läsning!

De nominerade i den skönlitterära klassen ser du nedan med tillhörande motivering. Har du läst någon av dem? Vågar du tippa vinnare redan nu?


Barnet. En sonettkrans, Olivia Bergdahl, Ordfront
Gatsmarta rim, skippad metrik och vassa rader från scenpoesin. Barnet är en driven sonettkrans om barndomar med utsatthet och våld i såväl Göteborg som längs Medelhavets stränder. En omtumlande diktsamling, där liv och framtid sätts på spel.


Väderfenomen, Anna Fock, Natur & Kultur
I Väderfenomen skriver Anna Fock med stark inlevelse och närvarokänsla, där handlingen löper mellan nutidens Ryssland och 1950-talets Sovjet. Vi lever i en tid av stora förändringar och i en skickligt lagd mosaik gestaltar Anna Fock detta i sin berättelse om ungdom, förhoppningar och politisk cynism.


Odenplan, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur
Daniel Gustafsson mejslar i sin debut skickligt fram en tillståndsroman, eller asfaltsroman, som kretsar kring Odenplan i Stockholm. En far måste komma i tid till sin sons skola för att ge honom ett par vantar. Allt händer på vägen dit. En vardaglig händelse växer till en livsresa.


Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing
Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.
 
W, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag

Fallet Woyzeck har fascinerat författare och dramatiker i två århundranden. När Steve
Sem-Sandberg fångar upp den mytologiserade historien gör han ett psykologiskt drama om svartsjuka och posttraumatisk stress i ett Europa sargat av krig. Berättelsen kastar långa skuggor in i vår egen tid. Världen gestaltad genom ett personligt misslyckande.


Testamente, Nina Wähä, Norstedts
Med den muntliga berättartraditionens alla knep tar Nina Wähä med läsaren till finska Tornedalen och familjen Toimi. Testamente framträder genom en kör av röster. Det är en skröna om svart familjearv, sorg och kärlek där varje människa rymmer en egen värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar