Sidor

tisdag 22 augusti 2017

Annabelle av Lina Bengtsdotter

Det här är en otroligt skickligt skriven deckare! Och en debut! Jag är imponerad!

Annabelle av Lina Bengtsdotter är en spänningsroman, vi får möta Kriminalinspektör Charlie Lager som skickas till Gullspång, platsen för ett försvinnande, tillsammans med en kollega. Platsen är också hennes barndoms och det blir en resa inte bara i nuet utan även i dået.

Annabelle är den 17-åriga flicka som försvunnit. Vad har hänt och vem är hon egentligen? Sökandet visar på en mer komplex bild än vad som först verkar vara fallet. Och historien kommer ikapp Charlie när gamla vänner och miljöer ger sig till känna.

Berättelsen tar också helt naturligt upp slitningarna mellan stad och land, den lilla bruksorten som kämpar med sin överlevnad när bruket inte längre håller ihop den. Oron för arbetslösheten och vanmakten i att vara beroende, ångesten över tappat hopp.

Det är lågmält och genomtänkt.. och snudd på vemodigt, men det blir aldrig hopplöst. Både bygden och människorna beskrivs ömsint, det känns mycket äkta. Gullspång finns plötsligt på min karta.

Berättelsen fångar mig från första sidan, nästan utan att jag inte märker det så är jag fast det går inte att sluta läsa. Ruskigt spännande och fängslande trots det lugna tempot och den till synes enkla berättelsen. En makalös debut. Längtar redan efter att läsa mer om Charlie Lager.

Lyssna också till bokens soundtrack som mycket väl fångar vemodet, längtan, oron.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller t.ex. hos Adlibris eller Bokus.

måndag 21 augusti 2017

Pappas pojke av Emelie Schepp

Det här är rappt och spännande! En bladvändare!

Pappas pojke är Emelie Schepps fjärde bok i serien om åklagaren Jana Berzelius, kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander. Denna gång handlar det om död och bortförda barn. Och ett förflutet som inte går att komma ifrån.
En varm sommarkväll ringer sexårige Jonathan till sin pappa Sam som är på väg hem. Skräckslagen berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Det är det sista Sam hör från pojken innan han försvinner spårlöst.
Det är som sagt rappt, berättelsen drivs fram i korta kapitel med parallella berättelser. Vi får följa utvecklingen ur de olika inblandades perspektiv och också genom några sidohistorier som förklarar och stöttar. Det blir väldigt sceniskt och det är lätt att dras med i spänningen som byggs upp successivt. 

Det hade kunnat bli banalt och ytligt, men författaren håller oss i spänning och det visar sig från gång till annan att det inte är som jag trott. Bra!

Slutet!! Ja, jag ska inte spoila. ;-)

Författaren utsågs till Årets deckarförfattare 2016 och 2017 i Crimetime Specsavers Award.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

söndag 13 augusti 2017

Minna saknar en övningslokal av Dorthe Nors

Det här är annorlunda! En kortroman skriven i en mycket speciell form. Korta meningar, upprepningar, som en barnbok. Men ack så effektfullt!

Jag har tidigare läst Blicken, pilen, filen av Dorthe Nors och gillade den mycket. Minna saknar en övningslokal är minst lika bra, men som sagt annorlunda.
Tystnaden ger utrymme. 
Tystnaden välver sig över ett ögonblicks klarhet. 
Klarheten exponerar en människa. 
Människan är Minna själv. 
Minna har inte sett sin egen människa på länge. 
Minnas människa har slitna toppar. 
Minnas människa har mörka ringar. 
Människans hand darrar stilla.
Minna står på randen till en avgrund. Livet svajar. Hon har blivit raderad och vet inte hur hon ska hitta tillbaka. Hon flyr människorna för att hitta lugnet, hitta sig själv, välja bort andra. Men hon hamnar längst ner i mörkret innan det vänder.

Tim som är på Bornholm, han har en övningslokal. :-)

Ge den en chans, öppna sinnet för det annorlunda. Så värt!

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris eller Bokus.

Människor helt utan betydelse av Johan Kling

Den här hittade jag av en slump, och gick helt på det snygga omslaget! :)

Människor utan betydelse är Johan Klings debutroman från 2009.  Han är tidigare tv-producent (Knesset) och långfilmsregissör (Darling) och en av ursprungsmedlemmarna i popgruppen Ratata. :)

Människor helt utan betydelse vann Borås tidnings debutantpris 2010 och blev även en av tio nominerade i Stockholms Stadsbiblioteks omröstning 2010 om den bästa Stockholms-skildringen i litteraturen genom tiderna. Boken är även filmatiserad med Gustaf Skarsgård som regissör, men jag har inte sett filmen, har du?

Den här berättelsen utspelar sig under en sommardag 1998 och känns på ett sätt rätt ytlig, miljön är medieföretagen vid Stureplan och mer eller mindre lyckade människor i ett rätt kallt Stockholm.

Mitt i detta får vi träffa Magnus, som inte riktigt lyckas med något just nu. Han speglar sig i människorna omkring sig, och oroar sig. Oroar sig HELA tiden. Jag får lust att skaka om honom emellanåt. Men han känns också som den människa som faktiskt betyder något, på riktigt.

Det är snyggt skrivet, språket stöttar berättelsen helt och fullt. Det är avståndstagande där det krävs, och nära och ömsint där det behövs. Gillar!

Läs den! Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller på Adlibris eller Bokus.

Hästkrafter av Lars Mytting

Här snackar vi hästkrafter. Och reservdelar. Och hylsnycklar, oljefilter och krossade drömmar.

Hästkrafter är Lars Myttings debut. Jag har tidigare läst Simma med de drunknade av samma författare. Och gett bort hans bok Ved till en mycket god vän.

Författaren är journalist, självlärd Jaguarmekaniker och högtalarkonstruktör, och det förklarar mycket av bokens dragningskraft. Det är en sällsynt blandning av förmåga och lust att uttrycka sig litterärt som blandas med förmågan och lusten att nörda ner sig. I det här fallet i gamla bilar.

I inledningen blir det lite väl mycket meckande.... i mitten tar det sig och i slutet är berättelsen fulländad. Det är nära, naket och sorgligt. Men också finurligt och fnissigt.

Vi får träffa Erik som äger Norges sista Mobil-mack, som mekar bilar med kärlek och lever för sin mack. Dramat blir förändringen kontra bevarandet. Han förlorar kvinnorna till riksvägen och blir kvar. Utvecklingen i samhället är svår att soppa och de värden som Erik vill bevara väger plötsligt lätt, och är svåra att leva på.
"Medan V8:an mullrade på tomgång gick han ut och justerade tändningen 5/8 nyckeln passade inte. Han tog fram den som hade dimensionen 19/32 och kom på at täljaren i bråket var ett primtal. Det var väl jag också, tänkte han. Ett socialt primtal. Endast delbar med mig själv."

Klassiskt om landsbygden mot storstaden, det moderna mot det klassiska, männen som stannar och kvinnorna som far. Känsligt skildrat, med ömhet.

Och han gör det som sagt riktigt bra. Även om jag kunde ha fått slippa några detaljbeskrivningar av bilmodeller, förgasare och tändstift i början. :-D

Läs den! Låna på biblan, köp hos din lokala handlare eller på Adlibris eller Bokus.




söndag 6 augusti 2017

Det första jag tänker på av Ida Jessen

Den här boken jämförs med en kriminalroman... men den är ju en riktigt bra relationsroman.

Det första jag tänker på av Ida Jessen handlar om relationer och död, men mest relationer.

I mitten av berättelsen står Birgitte som efter ett svårt uppbrott tar sin tillflykt till sin bardomsvän Lisa som är präst på danska landsbygden. Lisa bor i präsgården med man och två barn

Lisas värld rasar samman när hennes son blir överkörd och hon kan inte hantera sorgen, hon börjar maniskt själv leta efter den skyldiga. 

Berättelsen är tät, nära och lågmäld. Det ligger en känsla av katastrof under allt hela tiden, som en dov ton. Osäkerhet, frustration, hetta, ångest, sorg.

Allt handlar om relationerna mellan människorna i berättelsen och alla är mer eller mindre osympatiska. Men det är läsvärt, mycket läsvärt. My kind of story! :-)

Läs mer på bloggen om författaren!

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare, eller på Adlibris eller Bokus! Rea just nu, 20 kr.

Jag vet inte vad som händer av Anna Norlin

En berättelse om ett liv som både försvinner och rullas upp.

Anna Norlins bok, Jag vet inte vad som händer, om Marias mamma Elsa som blir dement är nära.. väldigt nära. Jag förstår att en hel del av berättelsen är författarens egen berättelse, men hon lyckas hålla romanformatet väldigt fint. Det måste vara svårt.

Elsa har alltid klarat sig själv och haft ett rikt socialt liv, men så drabbas hon av en stroke. Med ens vänds allt upp och ner och livet blir inte längre som förut. Inte för Elsa och inte för hennes nära och kära.

Författaren beskriver väldigt bra vad som händer när demensen rullar fram, hur verkligheten förändras och hur ångesten kliver in. Hon beskriver också inlevelsefullt hur svårt det är att förstå som anhörig, hur svårt det är att se en nära förändras, hur det är att anpassa sig.

Men det kanske bästa, svåraste och viktigaste, hon duckar inte från resonemang om de "fula" tankarna. De som inte får tänkas. Att man inte vill! Hur man vill att det ska vara som förut! Om hur man alltid känner att man inte gör nog! Hur man smiter...

Det är en liten bok med stort innehåll, läs den. Inte bara om du har demens i din närhet utan för att det är så givande att få fundera på hur livet kan förändras på ett ögonblick och man kan bli helt främmande för sin omvärld.

Tack Nopublishing för möjligheten! Läs om boken på författarens egen sida.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris eller Bokus!

Mördarens väg av Martin Falkman

Det här är svart, ångestfullt, intensivt, våldsamt.. vi leds in i de mörkaste delarna av människans vrår. Och ruskigt bra. Läste hela som på en inandning!

Mördarens väg av Martin Falkman är en fristående spegling av hans tidigare bok Tunneln i slutet av ljuset som jag skrivit om på bloggen.

Hur mycket är ett liv värt? Går det att köpa? En man som är besatt av att döda. En man som vill dö. Vad händer när deras vägar korsas? Och vad händer med människan när livet runt om en rasar? Vem blir det då som tar kontrollen?

I den tidigare boken fick vi följa mannen som tappat livslusten. Den här gången får vi berättelsen från andra sidan, från den som vill döda, som vill känna liv rinna ur en kropp, som skadat och dödat länge och bara vill gå längre.. en maktfullkomlig psykopat. Frågan är bara, kan han ta det slutliga steget?

Det här är riktigt snygg skrivet. Suggestivt, intensivt och obehagligt. Suger tag i mig från första ordet, håller mig kvar men läser ibland med halvt bortvänt huvud. Mörkret fascinerar och äcklar mig.

Språket stöttar berättelsen på ett utmärkt sätt. Det är direkt och oinsmickrande, rakt på sak utan omskrivningar. Det lämnar också öppet för tolkningar. Att i mitten skjuta in ett kort kapitel med fruns berättelse är smart, det ger en dimension till.

Att berättelsen är en spegling av en annan berättelse är också ett bra grepp som definitivt ger mervärde även om det inte är ett måste att läsa båda, de står på egna ben. Men likheterna och kontrasterna är närvarande i min läsning. Mörkret håller samman, sympatier delar upp.

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Adlibris eller Bokus.


Algblomning av Sten Rosendahl

Ibland slumpar det sig så att man träffar en människa som visar sig vara författare .. och som precis ger ut sin debutroman (den första delen i en trilogi). Tack Sten för att jag fick läsa! 👍

Algblomning av Sten Rosendahl är en sience-ficion/thriller/deckare/dystopi eller helt enkelt en riktigt bra skriven berättelse!

Miljön är Stockholm tvåhundra år efter en global miljökatastrof som har förändrat livsvillkoren på jorden drastiskt. Greppet känns klassiskt för genren och vi känner igen miljön från andra böcker och filmer. Luften går inte att andas, människorna lever i byggnader ovan och under jord, starkt klassindelat. Övervakning och kontroll är ett givet inslag.

I denna framtida värld får vi träffa Inspektör May Born som arbetar på centralpolisens säkerhetsrotel. I utredningen av ett mordfall träffar hon på, och får oväntad hjälp av, Tom Lexler, en dörrknackande försäljare av städrobotar som också har ett stort intresse för Stockholms historia.

Miljö- och personbeskrivningarna är verkligen mycket snyggt tecknade. Jag känner igen mig. Kopplingen till i nutiden aktuella samhällsfrågor är allestädes närvarande. Scenariot känns tyvärr alldeles, alldeles troligt. De två huvudpersonerna tillåts också fundera över sin situation och sina personliga relationer utan att det tar över för mycket.

Själva deckarhistorien är också den smart och känns klassisk trots framtida tekniska innovationer som jag inte ska avslöja. Radarparet från olika delar av den nya världen, som kompletterar varandra i utredningen. Och jag säger bara, Stig Trenter! Älskart´t!!

En så här snyggt och smart skriven bok får du inte missa att läsa, och jag ser mycket fram att läsa fortsättningen! 

Boken släpps officiellt på Bokmässan i september, håll utkik! Du kan också titta in på författarens Facebooksida.