Sidor

lördag 28 april 2018

Eldsystrar av Susanne Boll

Det här är spännande, det är drama, det är relationer i en perfekt mix! Susanne Boll har i Eldsystrar startat en berättelse om Vera Lilja, en person som jag vill höra mer om!


Eldsystrar är den första boken i en serie om psykologen Vera Lilja. Vera är en person som jag på en gång fattar tycke för, hon känns som en riktig människa med allt vad det innebär. Hon har sin ryggsäck med en traumatisk händelse i barndomen som förändrade allt, med en skuld hon ständigt bär med sig. Hon har också riktiga relationer med riktiga människor. Ja, så riktiga de blir i en bok dårå... :)
Vera Lilja är en erfaren och omtalad psykolog med mottagning vid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog, men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmer påträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.
Det här är en berättelse som innehåller många svåra ämnen och dilemman som författaren tar sig an med delikat skicklighet, det är snyggt! Det mörka som finns där är verkligen berättigat men tar inte överhanden utan känns som livets allvar.
Vera Liljas favoritklient Ayana kommer inte till den avtalade terapitiden och hennes frånvaro oroar Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.
Det jag tidigare tyckt om med Susannes historier är personbeskrivningarna och relationstemat, det tar hon med sig även in i denna spänningsroman. Det gör den än bättre. Vänskap är ett viktigt tema, så också tillit och förtroende. Mänskliga relationer beskrivs verkligen på ett mycket fint sätt. Och det är spännande till sista sidan!

Läs den! Läs Susannes tidigare böcker!

Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos Bokus eller Adlibris.

onsdag 25 april 2018

Psykologen med Martin Falkman

Vi hade bokcirkel i går kväll och pratade om Psykologen av Martin Falkman. Med Martin Falkman! 


Här skriver jag lite om boken.  

På cirkeln berättade Martin om sitt författarskap och skrivande. Hur han tänker, eller kanske mer känner, under skrivprocessen. Hur han börjar och slutar. Spännande att höra! 

Vi pratade om Henry, huvudpersonen i boken, såklart. Hur det är att känna sig sviken och övergiven. Hur livet rämnar när osäkerheten blir större. Hur det är livsviktigt att få finna sig i ett sammanhang och få bekräftelse. Och hur sökandet av det kan ta sig mörka vägar. Att Martin beskriver psykisk ohälsa på ett mycket ömsint och klarsynt sätt var vi alla överens om. 

Johanna är en viktig person i berättelsen, hon är psykologen, men är hon verkligen en huvudperson i boken? Vi tyckte att hon känns lite diffus och hade svårt att se hennes roll. Martin berättade att allt började med en novell om Johanna, och då föll några bitar på plats!

Vi pratade om att vi gillar böcker som inte är tegelstenar, 250 sidor kan vara helt perfekt. ;-) Vi gillar också korta kapitel. Vi funderade lite kring bokens titel och omslag. Hur väljer man och vad är det som går hem? 

Att bestämma genre för en bok är intressant. Den här boken presenteras ju som en spänningsroman, är den det? Och vad innebär en genrebestämning för läsandet och läsaren. Kan det locka/stöta bort?
Martin berättade också lite om hur det är att ge ut böcker på egen hand, som han gjort med sina två tidigare, jämfört med att ha hjälp av ett förlag, som han har med denna. Han gav oss också en intressant inblick i förlagsvärlden. 

Sammanfattande ord: Läs boken! Att prata med författaren om hens bok är ett stort mervärde! Bokcirkla mer! 


tisdag 24 april 2018

Psykologen av Martin Falkman

Det här är inte feelgood, men inte feelbad heller. Trots mörkret finns ljuset där. I Martin Falkmans roman Psykologen får vi följa Henry som inte alls mår bra.


"En tät spänningsroman om ensamhet, saknad och hemligheter" säger baksidestexten. Jag vet inte om jag skulle säga spänningsroman faktiskt... Visst det finns ett mysterium, men det är inte det bärande i den här berättelsen. Det som bär och som gör att det lyfter är beskrivningarna om hur svårt det är att leva med depression och ångest, hur misslyckad man kan känna sig och hur svårt det är för närstående att hjälpa.
Mamma försvann. Jag pratade med henne i telefon på kvällen, men på morgonen som följde var hon försvunnen. Jag vaknade med magont och hög puls, kanske en ond aning, så jag åt ingen frukost utan ringde och ringde och ringde istället. Mobil, vanlig telefon, men inget svar.

Henry är 30 plus och singel, hans mamma har försvunnit och pappa har flyttat utomlands. En situation som kan få vem som helst att vackla. Henry sover illa, känner sig ofta fylld av ångest och får rådet av sin läkare att uppsöka en terapeut. Ett råd som till en början drar honom djupare ner i mörkret.

Berättelsen är upplagd på ett mycket snyggt sätt med mammans dagboksanteckningar invävda i Henrys historia och liv, hans oro över varför det blev som det blev. Språket driver också på på ett bra sätt, det är tydligt och känslosamt i en perfekt mix. Jag hör Henrys röst när jag läser. Det är bra.

Jag tycker mycket om den här berättelsen och den växer ju mer jag tänker på den. Att beskriva psykisk ohälsa på ett "bra" sätt är inte lätt, men Martin Falkman kan. Jag känner verkligen med Henry. Och han kan också väva in det i en bra berättelse med inslag av spänning och relationer.

Och som någon annan skrev.. jag läste nog sista sidan 10 gånger!

Jag har förmånen att få diskutera boken nu ikväll i min bokcirkel tillsammans med författaren själv. Det blir kanske ett litet tillägg från de diskussionerna senare...

Läs boken! Låna på biblan, köp hos din lokala bokhandlare eller hos t.ex. Adlibris eller Bokus.

Jag har även läst Martins tidigare böcker Tunneln i slutet av ljuset och Mördarens väg. Samma berättelse speglad ur två perspektiv. Läs vad jag tyckte om dem!


Martin Falkman, född 1976 i Helsingborg, debuterade 2016 med den psykologiska thrillern Tunneln i slutet av ljuset. 2017 utkom den speglade berättelsen Mördarens väg. Martin driver bloggen Den döda zonen och arbetar till vardags som kommunikatör. Följ honom!



onsdag 18 april 2018

Dags!

Ibland händer livet.. utanför bloggen. Och då får en ta paus.

Men nu så. Redo igen att ta itu med alla fanstastiska böcker jag läst, har på hög och kommer att läsa. Livet är fullt av ord på rad. Älskar't!