Sidor

måndag 29 februari 2016

Skottdagen

Ja då är den här igen. Som vart fjärde år. Eftersom vi måste justera oss lite så att vår kalender funkar. Skottår är ett sätt att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året. Årstidsåret är inte 365 dagar exakt, utan 365,24219 dagar.

Skott har inte något med gevärsskott eller odling att göra utan ordet betyder "något som skjutits in".

Enligt en borgerlig tradition från 1800-talet får unga flickor fria till ogifta män på skottdagen, det vill säga vart fjärde år. Detta var en mycket populär tradition i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet.

Jag tänker nog ägna denna dag lite extra omsorg, men friar, det gör jag inte. ;)

Tänker att det säkert finns skönlitterära böcker som särskilt behandlar denna speciella dag, vet du någon?



onsdag 24 februari 2016

Borås tidnings debutantpris 2016

Borås tidnings debutantpris 2016 går till Stina Stoor!!

Debuten Bli som folk har fått ett varmt mottagande. Förra året nominerades den till Augustpriset i den skönlitterära klassen och tidigare i år vann hon Katapultpriset. Nu vinner Stina Stoor det största priset för debutanter i Sverige, Borås tidnings debutantpris.

Så här tyckte jag när jag läste den. En makalös bok!

Priset har delats ut sedan 2001 och priset har bland annat gått till Jonas Hassen Khemiris debut Ett ögat rött, Ida Börjels diktsamling Sond och Anna Focks Absolut Noll. Prissumman är på 100 000 kronor.

Bokrea 2016

Jaha. Jag skulle INTE köpa något. Bara titta. Men så blir det ju aldrig, de ligger där och lockar på mig. Tur att har redan har läst så många av de som finns på rean, annars hade det blivit tungt att bära! :)

Några barnböcker blev det förstås, till lilla goa barnbarnet.

Två klassiker i pekboksformat, Hej sa Petronella och Det var så roligt av Lennart Helsing.

Bondens djur med knappar att trycka på. Alltid roligt!

Och så en riktig goding En liten skär och alla bråkiga brokiga av Stina Wirsén. "En efterlängtad antologi full av bångstyriga berättelser om färger, former, humör, motsatser, läskigheter och kanske en och annan karamell." Jag kanske får spara lite på den men det är den värd. Läser själv så länge.

Och så till mig själv...

Den färglöse herr Tazaki av Haruki Murakami.
Jag har inte läst något av Murakami, så det är väl dags. :)
"Tillsammans med fyra vänner, två pojkar och två flickor, ingår Tsukuru Tazaki i en grupp som bestämt sig för att vara nära vänner livet ut. Men när han kommer hem från universitetet en dag blir han varse att han inte längre är välkommen i gruppen. Något har förändrats i grunden men ingen vill eller kan berätta vad som har hänt. Uteslutningen blir ett trauma som följer honom genom livet. När han flera år senare möter Sara och förälskar sig i henne berättar han om sveket och hur det alltid plågat honom. Hon uppmanar honom att söka upp vännerna från skoltiden för att ta reda på vad som faktiskt hände den gången."

Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld av Selma Lageröf
Den här har jag funderat på länge. Jag har liksom missat den. För många år sedan var jag på jobb i Prag och satt bredvid en kvinna på en middag. Vi kom att prata om böcker (så klart!) och hon var lyrisk över just Löwensköldska ringen och jag fick skämmas som inte läst den. Men nu så...

Plötsligt knackar det på dörren av Etgar Keret
Det här blir roligt! :) "The New York Times har utnämnt Etgar Keret till One of the most original writers of his generation. I den här lekfulla, underfundiga och galet roliga novellsamlingen visar han varför. Här skildrar Keret det vardagslivets absurditeter som ingen annan."

New York Trilogin av Paul Auster
Nej. Jag har inte läst den. Det verkar som en borde. "Tre berättelser, tre historier som blandar deckargenrens rekvisita med den moderna romanens identitetsproblematik. Tillsammans utgör de Paul Austers klassiker New York-trilogin, en redan mytomspunnen milstolpe i den amerikanska samtidslitteraturen."

Det finns hur mycket som helst att fynda på rean... passa på. Kanske helst i din lokala bokhandel. :)