Sidor

lördag 28 februari 2015

Min bokrea

Har försökt sätta mig på händerna. Gå omvägar. Ignorera.

Men det är lite härligt med bokrean trots allt. Att gå runt och titta, bläddra, sukta. Dessa högar med böcker, pallar med massor, de små undangömda i liten upplaga. Kanske inte nödvändigtvis köpa. Många av gobitarna har jag redan i mina hyllor hemma, glad för det. Det kunde annars blivit väääligt dyrt.

Det blev bara några.. jag skulle inte, men ja. :)
  • Jag skulle så gärna förföra dig - men jag orkar inte av Margareta Strömstedt
  • Och ett skepp med sju segel och femtio kanoner ska försvinna med mig av Bodil Malmsten
Alltså! Vilka titlar. Älskar't!

Det blev förstås en liten barnbok också. Herregud jag är ju farmor!
  • Nicke Nyfiken - Vad Nicke gillar
Klickar snart hem dessa också:
  • Spår av Lena Sundström
  • 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar av Martin Schibbye och Johan Persson
  • Humlan som flyger : berättelsen om Stefan Löfven av Lena Hennel och Lova Olsson  

lördag 14 februari 2015

Bokryggspoesi

Idag är dagen för lite extra bokryggspoesi!

Kulturkollo har dragit igång en stafett, och vi är många som deltar. Sök på den korta och kärnfulla hashtaggen #bokryggspoesimedkulturkollo i sociala medier så hittar du allt poesigodis! Här kommer mitt...


Alltings början
du är inte ensam
Du och jag och vi
vad jag älskade
Fjäril i koppel
låt oss dö som hjältar





söndag 1 februari 2015

En liten värld av Åsa Hellberg

Det här är feelgood. Tror jag. :)

Som förlaget beskriver "en resa fylld av kärlek, sex, vänskap och skratt". Och så är det, en masse! I centrum står mogna kvinnor, vilket ju får sägas är väldigt sympatiskt. Det är lätt att känna igen sig i situationer och känslor boken igenom. Många människors öden vävs samman på ett lättsamt och trevligt sätt, det är lättläst och fångande, lite svårt att lägga ifrån sig.

Jag tycker dock att historien hade vunnit på något färre karaktärer och historier. Nu blir det emellanåt nästan förvirrat hur allt hänger ihop och en händelse leder till det andra i annat sammanhang. Det känns som att författaren velat klämma in allt för mycket i en enda bok. Jag hade gärna läst en bok som fokuserade mer på en av personerna, och få komma henne lite närmare in på livet och låtit de andra vara mer av bifigurer.

Det här är en bok som inte kräver så mycket. En bok för solstolen, pendeltåget, för minutrarna på kvällen. Och det är inte dåligt. Men den gav mig inte så mycket som stannar kvar.


Förlaget skriver: - Häng med på en resa fylld av kärlek, sex, vänskap och skratt. En liten värld av Åsa Hellberg är en varm och underhållande feelgoodroman med mogna kvinnor i huvudrollerna.

Har man ingen reskamrat får man väl följa efter någon som är på väg till Arlanda, tänker Elsa, 70-årig änka som inte längre vill sitta ensam i Farsta. I smyg förföljer hon slumpvis utvalda personer och hon hinner komma till både Västerås och London innan den riktigt stora resan står för dörren.

Isabella, före detta filmstjärna, blir fortfarande igenkänd för sitt vackra ansikte. Vid 50 står hon i ett vägskäl och funderar på vad hon ska göra av sitt liv. Ska hon sälja sitt framgångsrika företag, ska hon flytta utomlands, ska hon någonsin våga öppna sitt hjärta för en man igen?

Carina, Isabellas färgsprakande väninna, bor i England och blev nyligen lämnad av sin man för en yngre talang. När allt vänds upp och ner drar hon med sig Isabella in i ett nytt projekt: de ska bo och arbeta tillsammans på den engelska landsbygden.

Slumpen, eller om det kanske är ödet, för samman Elsa med Carina och Isabella och de tre kvinnorna får stor inverkan på varandra. Alla försöker de hitta nya vägar i tillvaron, men det är betydligt svårare att förändra sig själv och sitt liv än de trodde.